Els entorns personals d’aprenentatge són, com el seu nom indica, personals. No obstant això, l’ús de certes eines fa que la personalització de l’entorn recaigui en la xarxa que cada alumne o persona cus entre les mateixes, ja que les eines poden ser similars entre persones, però connectades amb l’aprenentatge de forma diferent.
En aquest sentit, en el meu PLE Twitter, Blogger o Instagram tenen un pes molt reduït. En canvi, eines com Feedly o Xarxes Socials com Facebook tenen un pes més rellevant en el PLE, ja que representen una font d’informació important en quant a recursos per a aprendre nous punts de vista sobre conceptes, metodologies, etc.
Per altre banda, el cercador Google representa l’eina PLE més important, ja que és el punt d’entrada per a qualsevol procés d’aprenentatge. Youtube també podria tenir el mateix pes, perquè suposa una font d’abundants recursos addicionals. No obstant això, es considera que Twitter és una ferramenta molt adequada per a intercanviar experiències sobre els aprenentatges o vivències en el món de l’Educació (i en altres àmbits).
Font |
No obstant l’anterior, es poden crear experiències d’aprenentatge significatiu amb eines com Twitter, Instagram o Blogger, ja que permeten compartir experiències i pensaments amb un gran nombre de persones. Plantejar que els alumnes creïn els seus propis blogs sobre els temes que els interessen; i sobre els aprenentatges rebuts pot ajudar a que s’autorregulin i consolidin coneixements.
Font |
Finalment, no sé imaginar la meva futura docència sense l’ús d’eines com Xarxes Socials o blogs. Emprar unes o altres dependrà dels objectius didàctics a assolir, i de la metodologia que em permetin posar en pràctica. Per exemple, l’ús de Twitter pot ser molt adequat per a donar a conèixer nous recursos als meus alumnes. Per altre banda, Instagram pot ser no té tant de pes o a dia d’avui no puc apreciar el potencial que podria tenir per a generar nous fluxos d’ensenyament aprenentatge. Amb tot, l’ús de les eines vendrà definit per la metodologia a treballar; i no al revés.
Font: Elaboració pròpia |
Comments
Post a Comment