Skip to main content

Thinglink - Josep Cardona


La docència en el món de l’Ensenyança Secundària Obligatòria no va ser una opció professional fins fa un parell d’anys, quan la meva carrera professional va quedar estancada i hi havia falta de nous reptes. Per tant, es pot considerar que el meu punt de partida era “el zero”.


El primer contacte amb el màster va introduir un món educatiu que s’allunyava molt de com el recordava. En teoria, les TIC tenien molta més penetració que fa vint anys, i existia innovació en la docència. La comunitat educativa era conscient que era  necessari canviar les metodologies i evolucionar cap a maneres d’ensenyar més relacionades amb els temps actuals, que no amb esquemes de fa cent-cinquanta anys.

Fuente: co.labora.red


Aquestes noves metodologies es recolzen en la idea de que les TIC no són un simple canvi de medi de la metodologia tradicional, si no que aborden un canvi més profund. Les TIC es plantegen com el motor que ha de crear i promoure nous esquemes d’ensenyament-aprenentatge.


Per altre banda, la gestió de conflictes i el respecte a l’alumne i al seu moment vital també fou un descobriment. Tot i que el sentit comú anima a pensar que cada persona és diferent i té les seves necessitats, no era conscient del que realment implicava. Conèixer l’entorn familiar i social de l’alumnat és molt important per aconseguir crear vincles i crear un bon ambient a l’aula. A més, disposar d’eines per a tractar o prevenir els conflictes també és una gran ajuda a l’hora d’afrontar situacions complicades dins l’aula. En aquest aspecte, conèixer que existeixen petites dinàmiques que poden representar avenços en positiu per a la convivència, va suposar una gran ajuda de cara a la visió de l’educació.


Després del pas pel pràcticum, la realitat va entrar en joc. La meva experiència va ser la d’un institut similar a com jo ho recordava, amb classes d’estil magistral però amb més intervencions per part de l’alumnat. Les TIC tenien una presència tímida i sovint relegada a un complement del llibre de text. No obstant això, la gestió de conflictes i la convivència era un element molt cuidat al centre. La figura de l’Orientador, element inexistent a la meva època, juga un paper molt important a l’hora de dinamitzar el centre i fer que sigui un lloc a o no només s’adquireixen coneixements.

Fuente: INED21

En conclusió, el marc teòric s’ha de considerar com l’objectiu a futur, ja que avui en dia és complicat que es puguin posar en pràctica tots els principis innovadors relacionats amb les TIC o amb el canvi metodològic. Tot i que la realitat no s’ajusta al marc teòric, s’ha de treballar en aquesta direcció per a poder provocar realment un canvi en l’estructura de l’educació. Així queda reflectit en el següent recurs:


Comments

Popular posts from this blog

Autoregulación en el proceso de aprendizaje ¿Cómo se autorregulan los alumnos, a la hora de adquirir nuevos conocimientos? Esta pregunta es la que todo profesor debería tener en mente de forma altruista a la hora de plantear el desarrollo de sus enseñanzas.  En el post anterior hablamos de los nuevos roles del docente, pero no hay que olvidar que los alumnos son personas , con sus creencias, valores, intereses, emociones y metas. Todo ello influye en la motivación que tiene el alumnado para aprender, de forma que la pregunta anterior no solo influye en la enseñanza, si no también en el aprendizaje. Pero, ¿qué es autorregulación? Para esta entrada nos hemos documentado leyendo el artículo sobre cómo autorregulan el aprendizaje los alumnos ( Panadero y Alonso-Tapias , 2014), en el cual básicamente se desgrana el modelo cíclico de  Zimmerman , que define la autorregulación en base a cinco variables: creencias, expectativas de resultado, intereses, valores ...

Cambio de paradigma en la educación

Para entender el rol actual de las TIC en la educación, en primer lugar debemos saber de dónde venimos. La metodología tradicional  en la enseñanza se basa en la idea de que el alumno es un ser pasivo , que recibe unos conocimientos  detallados a través de mecanismos de transmisión cerrados: los libros de texto. Esta metodología se la puede definir con las 3 R: Recibir, Repetir y Recordar . Esto implica que los mecanismos de enseñanza son verticales y unidireccionales : del profesor, que tiene un rol de figura autoritaria, al alumno que tiene ese rol pasivo ya comentado. Dicho esto, es fácil entender que este mecanismo no deja espacio a la actualización y no sigue el ritmo de cambio que día a día se está llevando a cabo en nuestra sociedad. Nuestra educación se basó en la metodología tradicional, donde la única diferencia con la imagen anterior sería una foto en color y clases mixtas. La rápida y constante evolución de la sociedad en los últimos...

Los nuevos roles del docente

De nuestro anterior post , entendimos claramente las diferencias entre la metodología de aprendizaje tradicional y la metodología que exige el siglo XXI. Fuente: Wikimedia Commons En el siglo de la revolución digital y las redes sociales, dónde cada persona es una potencial fuente de consumo y producción de información ( prosumidor ), dónde los contenidos están de todo menos centralizados y pueden venir prácticamente desde cualquier escenario de aprendizaje, la cosa se complica (por no decir se desmorona). Desde nuestro punto de vista, y todavía sin tener años de experiencia en las aulas a nuestras espaldas, vemos que este cambio natural , que se tiene que producir sin discusión en el rol del docente, puede resultar abrumador , pues pasar de una metodología centrada en el profesor (un mundo acogedor de resultados-instrucción-evaluación) a una centrada en el alumno no es algo trivial ni un proceso rápido. Sino un camino de obstáculos. Por citar textualmente a Jesús Sa...